sestdiena, 2019. gada 26. oktobris

Audiovizuālās piezīmes

Vēls rudens - laiks, lai lasītu, klausītos, skatītos, labprātāk uzturoties iekštelpās. Mēģināt rast vairāk iespēju būt siltumā, arī mierā, saglabātot iekšējos resursus. Pēc vasarīgajām pastaigām un braucieniem, pirms vēlāk gaidāmajiem ziemas svētkiem un līdz ar to arī aktivitātēm, tāda kā iepauzēšana. Tāpēc nesen ļāvos gan kinopriekam, gan jauniegādātu pastkartīšu skaistumam, gan arī noklausījos dažas audiopārraides skanējumā.

Skatītizvēlētais kinodarbs nāca kā rosinājums no manām radošo pārdomu domubiedrēm Ingas un Valērijas. Īpaši priecājos, jo dažus gadus senāk biju lasījusi grāmatu, kas ļoti patika, pēc kuras motīviem uzņemta filma, ko šoruden izrāda festivāla Riga IFF ietvaros. Tas ir rakstnieka Pēra Petersona (Norvēģija) stāsts par kādu vecāku vīru, kas devies uz nomaļu vietu, nosķirtībā un atmiņās vada dienas, poētiski skaistas, taču skarbas dabas ieskāvumā. Filmas nosaukums identisks grāmatai, "Prom ārā zirgus zagt" (Goodreads un IMDB), tās režisors Hanss Peters Molands. Literārais vēstījums atmiņās šķita maigāks, liriskāks, kino iepretim rakstītajam vairāk nopietnības un dramatisma, taču arī vizuālais baudījums - smilgas vējā, meži, koku galotnes, savvaļas zirgi, cilvēku vērīgi un niansēti portretējumi.




Otrs skatītprieks - pastkartītes, ko radījusi bloga https://gramatas.wordpress.com/ autore Mairita, kas iegādājamas iekš Etsy LetItBloomArt https://www.etsy.com/shop/LetItBloomArt (pieejamas arī atveramās kartītes un grāmatzīmes). Atzīšu, šis ir pirmais pirkums, ko veicu Etsy, taču viss noritēja viegli un raiti. Vēl jo lielāks prieks bija sūtījumu drīzumā, pēc dažām dienām, saņemot un atverot. Skaistums! Krāsas dzidras un pat faktūras sajūta papīram. Tas ir skaisti arī no tā aspekta, ka tiek īstenota radošā darbošanās, par ko bija sapņots, kas tika plānots, pārvarot mulsumu un risinot dažādus praktiskās dabas jautājumus. Lieliski, un lai izdodas!





Klausāmizvēlēs, dažreiz, kad ir noskaņojums, mēdzu vadīties no dažādām impulsīvām ierosmēm. Lielākoties sociālajos tīklos kāds padalās ar saiti uz interviju vai cita veida audio materiālu, citkārt pati virtuāli pastaigāju pa Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio portāla sadaļām, palūkojot, kas jauns radio (Naba, LR1, LR3 dažādas kultūras pārraides) raidījumu arhīvos.
https://www.lsm.lv/

Nesen noklausījos Spotify brīvpieejā I'mperfekt piektdiena sarunu ar dzejnieku un Satori pārstāvi Henriku Eliasu Zēgneru (turpat arī vairākas citas interesantas sarunas).
https://open.spotify.com/show/67q24UTMMmEIGpq6SF7Edd

Vietnē Patreon laika gaitā esmu noklausījusies vairākas audio pārraides ar dažādiem Džemmas Sudrabas podkāsta viesiem, precīzāk, viesēm.
https://www.patreon.com/dzemmas_podkasts

Pēc filmas noskatīšanās vienubrīd lūkoju arī, ko piedāvā Riga IFF vēl bez kinolentēm uz lielā ekrāna un uzgāju pārraidi viņu Youtube kanālā, kur runāts par kinokritiku (kritikas kopumā, plašākā izpratnē, nozīmi un jēgu, valodu un valodas izteiksmes līdzekļiem).
https://www.youtube.com/watch?v=Ki6l84LSa6s&t=1s 




Nav komentāru: