sestdiena, 2019. gada 7. decembris

Īslasāmais, vienkāršošanās, skanējumi

Dažkārt dzīve notiek veidos, kas nav iepriekšparedzami, saplānojami, konkrēti nolemjami un īstenojami. Viens no šādiem gadījumiem ir saistīts ar tuva cilvēka veselību, veseļošanos, vai arī, kā būs lemts, domu pārstatīšanu citā gultnē, realitāti ietverošā. Tam ļoti vajadzīgs laiks, diezgan nezināmi ilgs, un tas ietver visdažādākās reakcijas. Manā gadījumā viens no palīdzošajiem momentiem ir novienkāršošanās. Mazāk darbību un rosības, pēc iespējām, vienkārši esot, kā ir. Tas ne vienmēr ir tikai mierīgi un apcerīgi. Kopumā vienkāršojoties, sadzīvē teikumos runājot varbūt mazāk, bet par lietu, vai mazliet ar humoru, ja reizēm izdodas, grāmatas arīdzan lasot maz un kaut ko nelielu, paklausoties vieglāku mūziku.

Tāpēc trīs nelielas īslasāmības.


Nora Ikstena, Vilipsōns "Suņa dzīve. Stāsti un suneti"
Skaistiem, nelieliem teikumiem uzrakstīti daži vieglstāsti un paretam viegldzeja, melnbalti foto, kopumā drusciņa pāri 90 lappusēm nelielajā, suņmīļiem veltītajā grāmatā. Vienkārši palasīšanās kādā nelielā brīvbrīdī un sirsnīgums, par dzilvēka (suņa un cilvēka, dzīvnieka un cilvēka) sastapšanos. Ja ir vēlme pēc kā nopietnāka, tomēr pamatīgāka, varbūt nederēs. Taču, ja pa laikam piemērots arī nesarežģītais, mirklīgais, nelielais, tad pašā laikā, sirsnībā.

Hermans Hese "Kūrviesis"
Valoda, teikumu sabalsīgums. Kā meditācija par kāda rakstnieka gados (autora) uzturēšanos, viesošanos ārstniecības iestādē, sanatorijā, kūrortā. Refleksijas par ikdienas novērojumiem, apjautumiem. Cilvēces, sevis raksturojums, nedz glaimojot, nedz pavisam nopeļot, vienojot pretmetus.

Anna Gavalda "Skaists izrāviens"
Ļoti vienkārša, viegli pozitīva. Grāmata, kas var noderēt kaut kur braucot, esot ceļā, gaidot, jebkuros momentos, kad nav laika vai vēlmes dikti iedziļināties. Par kādas ģimenes attiecībām kāda brauciena un parunāšanās par dzīvi ietvaros, tāpat vien, itin kā garāmejot, nojaušamos mājienos, kas tomēr neko traģisku neatklāj, vien piederas pie ikdienas un varbūt mirklīgām pārdomām iz sērijas "ak, dzīve".

Un vēlrudens.
No mākoņkauliņa maliņas
Astainis weŗas uz zemi
Tas gan bij jauks laiciņš -
Katŗam tā wisnegadās...
// Vilipsons


Un mazliet, tai pat mežājā, kur ķepainis, zarotnes, grāmatas, - arī es.
Ieritinoties savas cilvēkdraudzenes klēpī, šajos brīžos Džekija ar visu savu suņa maņu juta, ka saimniece itin kā pazūd un izgaist grāmatās, ko šķirstīja un konspektēja. Ziemas vakaros, kad ārā sniga un gaudoja vējš, viņas tā varēja sēdēt stundām, līdz lasītāja nogura, ņēma Džekiju un viņas abas kopā devās uz dusu. Tik labi bija noslēpt purniņu pie saimnieces kakla un saldi iemigt ciešā suņa miegā.
// Nora Ikstena

Tā notiek sīkvirzība. Ne katru brīd' un ne viennozīmīgi. Reizēm.

Savukārt noslēgumā daži vieglskanējumi.

City of Stars (Duet ft. Ryan Gosling, Emma Stone) - "La La Land" soundtrack [youtube]
Mammy Blue (Roger Whittaker) - "Roma" OST [youtube]
Can't Go Back Now (The Weepies) - "Adam" soundtrack [youtube]
Christmas Is Beautiful - Shelly E. Johnson [youtube]
I Want Love - "Rocketman" soundtrack [youtube]
Beautiful World - Tim Myers [youtube]
Homeless (Acoustic Version / Lame de son) -  Marina Kaye [youtube]
Arthur's Theme (BBC Cover Version) - Rumer [youtube]
No Plans - Jason Mraz [youtube]
And Then You're Gone - Pink Martini [youtube]


~ Lai skaistas ziemas laika svētku norises!


Nav komentāru: