sestdiena, 2021. gada 4. decembris

Piedzīvot sarunas

Laukā aiz loga snieg. Ir ziemas iesākums visziemīgākajā ainaviskumā. Gan sniegpārslas, kas lēni lidinās, gan spēcīgāka snigšana un pierimuma momenti. Gan darbadienu rītu un vakaru krēslainā laternu gaisma, gan brīvdienu sniegbaltums dienasvidū. Var iestaigāt zābakus un doties plašumā, kur vien staigātāji spēj izbrist, un cik vien skatiens tālu sniedzas kupenas, snigšana, baltums, koki apsarmojuši, ielas izskatās savādāk, visur skaistums, daudzviet iedegtas egles un rotājumi.

"Pa logu rāda snigšanu
visu dienu. (..)

Nav sāpīgi atsvešināties.
Ja ir kāds, kam tuvoties." 

// Inga Pizāne "Siena, ko nosiltināt", 11.lpp.

Ar pavisam tuvu ziemas un grāmatu kopnoskaņu nesen raidierakstā "Piedzīvot lappuses" klausāma Aijas Bremšmites un mana saruna par lasīto senāk un šobrīd. Tā bija patiesi pietuvošanās cilvēciskajam un izlasītā siltumam. Un man jāatzīst, ka tieši "Piedzīvot lappuses" es jau krietnu laiku klausos vislabprātāk. Paldies, Aija, par Tavu ieguldījumu, darbu! Brīnišķīgi, ka ir kaut kas sirsnīgs un vienkāršs, taču arī ļoti iedvesmojošs un saturīgs klausāms par un ap lappusēs piedzīvoto. Aija manā uztverē ir paveikusi to, pēc kā es vienmēr biju ilgojusies. Lai grāmatas un sarunas par tām, domapmaiņa, emociju apmaiņa būtu pieejama ikvienam, nekādi cilvēkus nešķirojot un, ja vien tiek kaut kas kādreiz lasīts, tad par to var arī runāt, brīvi paust izjūtas, visdažādākajos veidos. Tāpēc ļoti priecājos un šai priekā labprāt padalos. 

Saruna klausāma Spotify brīvpieejā un citās podkāstu/raidierakstu platformās, meklētājā ierakstot "Piedzīvot" (zemāk saite, uz kuras uzklikšķinot, atvērsies ieraksts):

S03E10 Piedzīvot lappuses ar Inesi @galotnes

Raidieraksta "Piedzīvot" pirmā, ievadepizode Spotify atrodama 2019.gada jūlija ierakstā un sākotnēji "Piedzīvot" atzars bija "Piedzīvot skolu", kas vēlāk, kopš 2020.gada aprīļa, arvien biežāk pārtapa "Piedzīvot lappusēs". Jau pašā sākumā es pamanīju šo raidierakstu un labprāt klausījos Aijas pašas pārdomas un sarunas ar skolu cilvēkiem par skolām, literatūras mācīšanu bērniem un jauniešiem. Tas sasaucas ar Aijas pieredzi, kam viņa gājusi cauri, sākumā strādājot skolā, tad dodoties bērna kopšanas atvaļinājumā, un šobrīd strādājot bibliotēkā, kā arī studējot. Sajūtu lielu cieņu, jo ir ieguldīta enerģija un laiks, lai visu paspētu ģimeni, raidierakstu, studijas, darbu. Taču rezultāts ļoti gandarī un iepriecina, domāju, daudzus klausītājus. Reizēm raidierakstā piedalās veselas trīs par grāmatām runātājas, radošas un iedvesmojošas personības, kuras pastāsta par visdažādākajām viņu izlasītajām grāmatām katra mēneša ietvaros Aija, Zane, Sandra (Sandras blogs, kurā brīnišķīgas fotogrāfijas un grāmatu stāsti https://sandrakoka.com/blog). 

Savukārt par raidieraksta sērijas ar mani pieteikuma fotogrāfijām sociālo tīklu ierakstos un storijos esmu pateicīga brīnišķām fotogrāfēm Artai, un Ingai, kuras dzejas grāmatu "Siena, ko nosiltināt" ar prieku ieteicu Aijas Zelta grāmatu sarakstam.
Un mans Instagram šeit @galotnes, Twitter te @galotnes, bet Tiktok @gadalaikos.

Izskaņā vēlos pieminēt vēl dažus (klausos tos reizēm, ne visu vienmēr, bet kā sanāk) raidierakstus Spotify (klausos pastaigājoties, mazgājot traukus, citos brīžos, kad cilvēkiem fonā mēdz skanēt radio, bet man dažreiz - raidieraksti):

Nav komentāru: