sestdiena, 2020. gada 8. februāris

Košāk, kontrastaināk

Grāmata - ķircinātāja,
grāmata - izaicinātāja,
grāmata - apziņas korektors.

Cik daudz tu, lasītāj, spēsi ļauties, izbaudīt?
Vai arī varbūt tu jutīsi vieglu aizkaitinājumu, bažas par veselo saprātu (tas jau bažī arī pašus grāmatā aprakstītos, trakulīgo ģimenīti ar viņu notikumu virpuli), varbūt gribēsi novērsties, pavirzīties nostāk? Jo ir tik dažādi personāži, noskaņojumi, vērojami, apejami, iebilstami, apbrīnojami, ielās, rindās, sētmalēs, pārlieku kaut kā smejoši (neveseli), tramīgi, flegmatiski, lēnīgi, sakņupuši. Tomēr dzīvi, elpojoši. Tomēr reizēm skaisti, valdzinoši. Spridzinoši. Kacinātāji kacinoši. Izvērstāki, atklātāki, pa tiešo. Brīvāki, spēcīgāki. Atskārsmīgāki. Aizejošāki.

"Kādās vakariņās, kad viens no ciemiņiem ikreiz, kad kaut ko apgalvoja, atkārtoja "saderu uz apakšbiksēm", mēs redzējām, ka mamma pieceļas, parauj uz augšu brunčus, novelk apakšbikses un sviež tās sejā derību slēdzējam, precīzi pa degunu. Apakšbikses pacēlās gaisā, vispārējā klusumā šķērsoja galdu un piezemējās uz viņa deguna. Tas notika neviļus, vakariņu laikā. Pēc īsa klusuma brīža kāda kundze iesaucās:
- Bet viņa taču ir zaudējusi prātu!
Uz ko mamma, vienā rāvienā izmetusi glāzi sausu, atbildēja:
- Nē, cienītā kundze, es neesmu zaudējusi prātu, sliktākajā gadījumā tikai apakšbikses!" // 58.lpp.

Tā ir grāmata, vairākbalsīgums, "patiesais stāsts, kurā netrūkst parastu melu un ačgārnu melu".  
Olivjē Burdo "Gaidot Bodžanglu"
"- Es esmu laimīgs idiots!
Uz ko māte viņam atbildēja:
- Žorž, mēs jums ticam uz vārda, uz vārda!
Viņš visu laiku dungoja - šķībi, greizi, nepareizi. Reizēm viņš mēdza svilpot - tikpat šķībi, taču viss,

ko cilvēks dara no sirds, ir paciešams
." // 13.lpp.



Mans ikrīta vilciens uz darbu atiet bez dažām minūtēm septiņos, no mājas izeju sešos četrdesmit. Vilcienlasīšanas ir foršas iespējas. Virtuves agrie pieraksti dienasgrāmatā arī. Uz virtuves galda haoss. Uz grīdas sens, daudzredzējis paklājs, daži gruži foto tuvplānā. Dzīvē nepareizīgums ik pa laikam. Paciešams, jo no sirds, jā, visnotaļ, reizēm.

Grāmata patika, nē, nav precīzi, tā - neko īsti nepasakoši. Grāmata samusināja, savaņģoja, savaldzinātsavaldzināja. Grāmata ievilka, aizvilka, davilka, savilka. Grāmata turējās, prātā, kurējās, sajūtās.

Grāmata - foršā, labā, paldies, ka ievirpuļoji rokās pa taisno no Rozes atlaidēm šomēness, pa taisno no Grāmatklubiņa dzirkstīgajām saruniedvesmām, par ko paldies visiem, kas dzīvajā tiekās, un vēl paldies Gustam un Ingai - īpaši Bodžanglas lasītrosinātājiem!

Lai mums no sirds grāmatdažādību prieki!
Košāk, kontrastaināk.

Nav komentāru: